فارس گزارش میدهد
مخاطرات کشتار دام در مراکز غیرمجاز کهگیلویه/ذبح سلامت مردم در سفرهخانهها
کشتارهای غیرمجاز دام در کهگیلویه تهدید جدی برای سلامت مردم است.

به گزارش خبرگزاری فارس از کهگیلویه کشتارهای غیر اصولی و عرضه گوشت غیر بهداشتی یکی از مشکلاتی است که در شهرستان وجود دارد و برگزاری نشستها و شکلگیری مصوبههای متعدد تا امروز نتوانسته جلوی این اقدام مخاطرهآمیز را بگیرد.
موضوع کشتار غیرمجاز دام در سفرهخانههای سنتی غیرمجاز و کشتارهای خانگی از دید مسؤولان و متولیان امر پنهان نبوده و نیست اما فعال بودن آزادانه این مراکز نشان میدهد قاطعیت در برخورد با عوامل کشتار غیر مجاز وجود نداشته و راه را برای ادامه فعالیت آنها باز گذاشته است.
علاوه بر کشتارهای غیر مجاز در سفرهخانهها کشتارهای خانگی هم به راحتی صورت میگیرد طوری که برخی حتی بیرون از حیاط منزل و لبه جدول در ملا عام و با حضور کودکانی که نظارهگر سر بریدن دام هستند اقدام به کشتار میکنند.این نوع کشتارها خطر گسترش عوامل بیماریزا از طریق پراکنده شدن خون و دفع غیربهداشتی ضایعات دامی،خطر برگشت اجزای غیر قابل مصرف لاشه به چرخه مصرف انسانی و همچنین مشکلات محیط زیست را در پی دارد.
از طرفی با توجه به تعدد کشتارهای غیر مجاز در سطح شهرستان تداوم کشتار غیرمجاز علاوه بر تهدید سلامت مردم باعث تعطیلی قصابیهای مجاز و از رونق افتادن کشتارگاه خواهد شد.
سید علی اکبر حسینی دراین باره میگوید:در سیستم کشتارگاهی دام قبل و بعد از کشتار توسط کارشناسان دامپزشکی معاینه و بر سلامت دام و حلالیت ذبح نظارت میشود اما دامپزشکی بر کشتارهای غیرمجاز نظارت ندارد دام ممکن است بیماری داشته باشد.
رئیس دامپزشکی کهگیلویه افزود: به دامهای مبتلا به بیماریهایی نظیر سل،کزاز،شاربن و..اجازه کشتار داده نمیشود ضمن اینکه در برخی از موارد پس از کشتار قسمتهایی از لاشه که قابل مصرف نیست توسط بازرسان دامپزشکی ضبط و معدوم میشود.
حسینی از ضبط یکهزار و 500 کیلوگرم گوشت غیر قابل مصرف طی 6 ماه گذشته در کشتارگاه خبر داد و گفت: این مقدار گوشت از چرخه مصرف خارج شد اما در کشتارهای غیرمجاز این کار صورت نمیگیرد.
این مسؤول با بیان اینکه وظیفه دامپزشکی شناسایی مراکز کشتار غیرمجاز و معرفی به مراجع قضایی جهت برخورد قانونی است، یادآور شد: پرونده مراکز غیرمجاز سال گذشته به دادگستری ارسال شد و در انتظار صدور حکم است.
سیاوش زمان رئیس میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری هم با اشاره به فعالیت غیرمجاز 13 واحد سفرهخانه در سطح شهر این مراکز را حاشیه امنی برای عرضه مواد دخانی و مشروبات الکلی میداند.
همچنین امید صالحی با بیان اینکه 13 واحد سفرهخانه غیرمجاز وجود دارد تأکید کرد:سریعا باید پلمب شوند هیچ بهانهای هم نیست و بحثی ندارد.
رئیس تعزیرات کهگیلویه میراث فرهنگی را متولی سفرهخانهها دانست و گفت:دلیل ندارد سفرهخانه غیرمجاز بیخ گوش ما فعالیت داشته باشد.
صالحی افزود:هر واحدی که بدون پروانه کسب فعالیت دارد تبصره قانونی اجازه جمعآوری آن را داده است بنابراین میراث فرهنگی با همکاری نیروی انتظامی پلمب کند سفرهخانهها که جمع شوند قصابیهای غیرمجاز هم جمع خواهد شد.
اسفندیار برخه از تجهیز کشتارگاه طی یک سال اخیر خبر داد و تصریح کرد: با اعتبار 200 میلیونی کارهای خوبی انجام گرفته و تجهیزات مورد نیاز تأمین شده است.
شهردار دهدشت افزود:خودروی حمل لاشه طی 15 سال فاقد سردخانه بود،اتاق پیشسرد،تانکر ذخیره آب و لیبلگذاری در کشتارگاه وجود نداشت تلاش کردیم با اعتبارات محدودی که داشتیم کوره لاشهسوز،تانکر،تجهیز خودروی حمل لاشه،اتاق پیشسرد و آسفالت محوطه کشتارگاه را انجام دادیم.
برخه تصریح کرد: با این وجود کشتارهای غیرمجاز جلوی رونق کشتارگاه را گرفته و برای پیمانکار صرفه اقتصادی ندارد که کار کند.
بخشدار مرکزی کهگیلویه اما نظر متفاوتی دارد،حسینیپرور میگوید سفرهخانهها نان سفره عدهای را تأمین میکند و نباید با تعطیلی امرارمعاش این عده را گرفت.
سید شرمتالله حسینیپرور با بیان اینکه این مراکز تفرجگاه برای مردم است و در همه جای کشور وجود دارند،گفت: همه چیز را نباید به دید منفی نگریست. دستگاههای متولی فوری دست به شمشیر نبرند و تیر خلاص نزنند.
حسینیپرور ادامه داد: باید آنها را ملزم به اخذ مجوز کرد تا کسانی که توانایی کار ندارند عقبنشینی کنند بدون اینکه نارضایتی پیش آید.
جعفر نیکبخت هم معتقد است قصابان غیرمجاز از نظر بهداشتی منطقی نیست که فعالیت داشته باشند گرچه این نوع فعالیت برای آنها منبع درآمد است.
فرماندار کهگیلویه با بیان اینکه دام باید در کشتارگاه با نظارت کشتار و به مصرف برسد ولی در کشتارهای غیرمجاز این روال طی نمیشود،افزود:شهر کشتارگاه دارد اگر قرار است این کشتارهای غیرمجاز باشد کشتارگاه باشد تعطیل شود.
نیکبخت تصریح کرد: باید کشتارهای غیرمجاز تعطیل شوند تا هم کشتارگاه رونق بگیرد هم از ورشکستگی قصابیهای مجاز جلوگیری شود.
وی،ادامه داد:کشتارهای غیرمجاز سلامت و امنیت غذایی مردم را تهدید میکند حتما باید برخورد قانونی انجام شود تا اطلاع ثانوی سفرهخانهها باید تعطیل شوند تا مجوز بگیرند با مجوز شروع بکار کنند و پس از اخذ مجوز هم تعهد کتبی بدهند که جلوی سفرهخانه کشتار نداشته باشند و از مراکز مجاز گوشت تهیه کنند.
نیکبخت گفت:ادارات متولی با همکاری مراجع قضایی نسبت به پلمب سفرهخانههای غیرمجاز اقدام کنند ادارات خدماترسان همه انشعابات سفرهخانههای غیرمجاز را قطع کنند نیاز به مجوز قضایی هم برای این کار نیست.
فرماندار کهگیلویه برای مجوزدار شدن سفرهخانهها مهلت یک هفتهای تعیین و تأکید کرد ظرف این مدت باید نسبت به اخذ مجوز اقدام کنند.
به گزارش فارس،گرچه در نشستهای ساماندهی مسؤولان خوب حرف میزنند و مصوبههای خوبی روی کاغذ میآید اما تاکنون در عمل شاهد پیگیری مصوبهها و عملیاتی شدن آن نبودیم امید است ساماندهی سفرهخانهها تا یک هفته آینده شکل عملیاتی بگیرد و شاهد باز شدن این موضوع در نشستهای آتی نباشیم.
نظر دهید