پيام تبريك مديركل دامپزشكي كهگيلويه وبويراحمد به مناسبت روزجهاني دامپزشكي
پیام تبریك مدیركل دامپزشكی كهگیلویه وبویراحمد به مناسبت روزجهانی دامپزشكی
پیام تبریک مدیرکل دامپزشکی کهگیلویه وبویراحمد به مناسبت روزجهانی دامپزشکی
از سوی انجمن جهانی دامپزشكی و سازمان جهانی بهداشت دام، آخرین شنبه ماه آوریل هر سال میلادی روز جهانی دامپزشكی نامگذاری شده كه امسال روز شنبه 28 آوریل 2012 برابر با نهم اردیبهشت 1391 بعنوان روز جهانی دامپزشكی به پاس خدمات گسترده وتاثیرگذار دامپزشكی در عرصه های مختلف بویژه بهداشت عمومی و سلامت و امنیت غذایی در سراسر جهان از خدمات فعالان عرصه دامپزشكی قدردانی بعمل میآید. این روز را به تمام متولیان امر بهداشت و سلامت بویژه همكاران پرتلاش دامپزشكی در دنیا ، كشور و استان كهگیلویه و بویراحمددر بخشهای دولتی و خصوصی تبریك و تهنیت گفته و از زحمات تمام تلاشگران دامپزشكی در بخش های مختلف و در اقصی نقاط كشور تقدیر و تشكر بعمل می آورد و توفیق آنها را در خدمت بیشتر به مردم عزیز و شریف از خداوند بزرگ، مسئلت دارم. انتخاب این روز بعنوان روز جهانی دامپزشكی بیانگر این موضوع است كه در جهان كنونی بهداشت و سلامت انسان از بهداشت و سلامت حیوانات جدایی ناپذیر است و غلبه انسان بر عوامل بیماری زا و حفظ سلامت جامعه جز در سایه همكاری و ارتباط تنگاتنگ پزشكان و دامپزشكان و نیز همكاریهای جهانی امكان پذیر نمی باشد. خطر انتشار عوامل بیماری زای نوپدید و بازپدید مثل آنفلوانزای پرندگان ، آنفلوانزای خوكی ، جنون گاوی و تب های خونریزی دهنده و ... و همچنین امنیت غذایی جمعیت رو به رشد جهان از چالش های مهم و اساسی بهداشت و سلامت انسان در حال حاضر می باشد.یكی از رسالتهای مهم دامپزشكی ارائه خدمات ارزشمند در عرصه بهداشت عمومی می باشد این بخش از خدمات: "دامپزشكی در خدمت بهداشت عمومی یا (VPH) نامیده میشود. سازمان جهانی بهداشت (WHO) در تعریف دامپزشكی در خدمت بهداشت عمومی (VPH) چنین بیان میدارد:
تمامی كوششهای اجتماعی تاثیرپذیر و تاثیرگذار از طریق علم و هنر دامپزشكی برای مقابله با زئونوزها (بیماریهای قابل انتقال بین انسان و حیوان) در جمعیت حیوانی در راستای حفظ سلامتی و افزودن رفاه انسانی است . بیماریهای مشترك یا زئونوزها از دو جنبه اقتصادی و بهداشتی حائز اهمیت هستند. گذشته از خسارات اقتصادی ناشی از این بیماریها در حیوانات، مشكلات بهداشت عمومی فراوانی را از جمله:
نداشتن واكسن و یا درمان موثردر جمعیت انسانی، ایجاد ناتوانی و مرگ و میر، ایجاد ترس و نگرانی در جامعه، اثر سوء در تجارت و صنعت توریسم، احتمال استفاده از آنها در تهدیدات بیوتروریستی مطرح میباشد.و ضرورت همكاری و هماهنگی بین بخشی در مراقبت و مقابله با آنها را گوشزد مینماید.
شیوع بعضی از زئونوزهای نوپدید و بازپدید در دهه گذشته و جهانی شدن برخی از آنها نظیر: سندرم تنفسی فوق حاد (سارس) 2003 در 33 كشور جهان، آنفلوانزای مرغی 2004 در آسیای جنوب شرقی، آنفلوانزای فوق حاد پرندگان 2007، آنفلوانزای خوكی 2009 در جهان، حساسیت موضوع و ضرورت همكاری بین بخشی در سطوح ملی و همكاری كشورها در سطوح منطقه ای و یا بینالمللی را در مراقبت و مقابله با آنها، منعكس مینماید.
مواد غذایی با منشاء دامی همواره به عنوان مهمترین منابع پروتئینی در رژیم غذایی انسان، مطرح بوده است بروز مشكلاتی از قبیل: آلودگی محصولات دامی به دیاكسینها در اروپا، آلودگیهای متعدد مواد غذایی به مایكوتوكسینها، مسمومیتهای غذایی ناشی از سالمونلاها در اكثر كشورها، رخداد جنون گاوی در بریتانیا، اروپا و سایر نقاط جهان در دهههای اخیر اهمیت سلامت غذا را منعكس مینمایند. در پاسخگویی به چالشهای پیشرو در نگاه جدید به ساختار تشكیلاتی سرویسهای دامپزشكی، بهداشت و سلامت موادغذایی با منشاء دامی در سراسر زنجیره تولید، فرآوری، بستهبندی، نگهداری، حمل و نقل، توزیع و عرضه، بعنوان مسئولیت سرویسهای دامپزشكی شناخته شده است.
بایستی سرانجام تمام كشورها را به تعهدی قوی برای تاسیس یك سیستم تشخیص سریع و به موقع اپیدمی ها و انجام اقدامات سریع برای كنترل آنها و به قبول رویكرد یكسان توسط دامپزشكان و پزشكان برای كنترل بیماریهای غیربومی از طریق توجه به روش پیشگیرانه و اقدامات درمانی هدایت و ترغیب نماید. امید است این نگاه واحد به مقوله سلامت دیدگاهی جامع در خصوص توجه به دستگاههای متولی بهداشت و سلامت در مردم و مسئولین كشور ایجاد نموده و شرایط مناسب برای پیشگیری و مقابله با مخاطرات جدی بالقوه را فراهم نماید و با همكاری تنگاتنگ همه متولیان امر سلامت روز به روز شاهد رشد و شكوفایی شاخصهای بهبود سلامت در كشور باشیم.
نظر دهید