• 1394/07/29 - 12:00
  • تعداد بازدید : 150
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه
در آستانه فرا رسیدن هفته پدافند غیر عامل :سازمان دامپزشکی کشور در خط مقدم مبارزه با تهدیدات زیستی و موثر دراستحکام حلقه دفاع بیولوژیک قرار دارد

در آستانه فرا رسیدن هفته پدافند غیر عامل :سازمان دامپزشکی کشور در خط مقدم مبارزه با تهدیدات زیستی و موثر دراستحکام حلقه دفاع بیولوژیک قرار دارد

دکتر حسین مهدوی شهری مدیر پدافند غیر عامل سازمان دامپزشکی اعلام کرد :سازمان دامپزشکی کشور یکی از مهمترین سازمانهای حاکمیتی در مبارزه با تهدیدات حوزه زیستی بوده و از وظائف این سازمان تامین امنیت زیستی و ایمنی زیستی در راستای الزامات قانونی این سازمان می باشد .

مدیر پدافند غیر عامل سازمان دامپزشکی گفت: عوامل بیماری زا در حیوانات، از جمله آنهایی که قابل انتقال به انسان هستند، این ظرفیت را دارند که به طور تصادفی از آزمایشگاه ها فرار کنند و یا به دلیل پیامدهای گسترده اقتصادی، بهداشتی ، اجتماعی و دسترسی به توانایی های بالقوه از آنها به عنوان سلاح های زیستی استفاده شود.

به گزارش روابط عمومی سازمان دامپزشکی کشور، کشورهایی که دارای تشکیلات دامپزشکی قوی می باشند به بهترین وجه برای شناسایی و پاسخ سریع به شیوع بیماری های دامی چه آنهایی که به طور طبیعی رخ می دهند و یا نتیجه انتشار اتفاقی یا عمدی عوامل بیماری زا می باشند، به منظور پیشگیری از حوادث زیستی اقدام می کنند.

موضوع تهدیدات زیستی در شرایط امروز منطقه به ویژه درگیری کشورهای همسایه با گروه های تکفیری صهیونیستی از اهمیت زیادی برخوردار است. لذا با توجه به موضوع تهدیدات زیستی، تدوین سند ملی کاهش تهدیدات زیستی توسط کمیته های پدافند غیر عامل سازمان های متولی با هدف تقویت همکاری های چند جانبه، استقرار نظام مراقبت زیستی، تقویت مفهوم سلامت واحد با هماهنگی سازمان پدافند غیر عامل در دستور کار قرار گرفته است ؛ که در همین راستا نیاز است این سازمان ها نسبت به جلب همکاری جامعه اطلاعاتی و امنیتی کشور برای تقویت سند ملی کاهش تهدیدات زیستی اقدام کنند.

مدیر پدافند غیر عامل سازمان دامپزشکی کشور در ارتباط با موضوع تهدیدات زیستی گفت: بنا به گزارش سازمان بهداشت جهانی دام 80 درصد عوامل بیماری زای که به طور بالقوه می توانند با اهداف بیوتروریسمی استفاده شوند منشاء حیوانی دارند؛ همچنین 60 درصد از بیماری های عفونی انسانی از عوامل بیماری زا در حیوانات  تکامل یافته اند و 75 درصدبیماری های عفونی نوپدید انسانی دارای منشاء حیوانی هستند.

وی در ارتباط با عوامل بیماری زا در حیوانات  استفاده شده به عنوان جنگ افزارهای زیستی، گفت: در طول تاریخ بسیاری از عوامل بیماری زا در  حیوانات ، بعنوان جنگ افزارهای زیستی و یا در توسعه جنگ افزارهای زیستی به ویژه با استفاده از عوامل بیماری زای دارای ظرفیت بالقوه ایجاد بیماری های قابل انتقال بین حیوان و انسان شناخته شده است.

 مدیر پدافند غیر عامل سازمان دامپزشکی افزود: شیوع بیماری دامی می تواند عواقب اقتصادی و اجتماعی قابل توجهی داشته باشد چرا که تاثیری مستقیم بر بهره وری و اقتصاد ملی دارد.

وی با اشاره به این که عوامل بیماری زا در حیوانات  به راحتی می توانند از طریق حیوانات زنده و مرده، محیط زیست و آزمایشگاه ها منتقل شوند، گفت: پیشرفت در علم بیولوژی امکان بیشتر دستکاری عوامل بیماری زا در  حیوانات را فراهم آورده و آنها را خطرناک تر از وضعیت طبیعی خود کرده است.

دکتر مهدوی شهری دو عامل بسیار مهمی که باید هنگام تأمین امنیت و کار با عوامل بیماری زای حیوانی در محیط آزمایشگاهی. در نظر گرفت،را رعایت ضوابط  ایمنی زیستی و امنیت زیستی دانست.

وی افزود: در سطح بین المللی، سازمان بهداشت جهانی (WHO)و سازمان جهانی بهداشت دام (OIE)دو سازمان پر اهمیت ، دارای سابقه و مقررات بهداشتی و استانداردهای بین المللی هستند که کشورهایی که عضویت  آنها را پذیرفته اند ، تحت این قوانین موظفند شیوع  بیماری ها را گزارش و برای کنترل آنها اقدام کنند و با ایجاد ساختاری انعطاف پذیر با تهدیدات زیستی مقابله نمایند.

مدیر پدافند غیر عامل سازمان دامپزشکی گفت: این استانداردها در سطح بین المللی به تصویب رسیده و اساس پیشگیری و کنترل جهانی بیماری های عفونی، و تقویت نظام های بهداشت دام و انسان است و مطابق با استانداردهای بین المللی این انعطاف پذیری در برابر همه تهدیدات بیماری های عفونی سلامت دام و انسان را تضمین می کند.

وی اضافه کرد: متاسفانه بسیاری از نقاط جهان از نظام های مراقبت بهداشتی ضعیفی برخوردار هستند و چند نمونه اخیردر درگیریهای منطقه ای  نشان داده که چگونه به سرعت شیوع بیماری ها می تواند نظام های مراقبت بهداشتی که مدیریت ضعیف دارند و فاقد زیرساخت لازم می باشند را تحت تاثیر قرار دهد.

دکتر مهدوی شهری ادامه داد: برای مقابله با خطرات زیستی در یک شیوه پایدار، جامعه امنیتی با جامعه سلامت باید تعامل داشته باشند و از تلاش های خود برای تقویت نظام های مراقبت بهداشتی و تقویت شبکه های علمی حمایت کنند.

وی افزود: رابطه بین سلامت و امنیت البته یک مسیر دو طرفه است؛ لغزش و خطا در حوزه امنیتی و یا ناآرامی های اجتماعی ممکن است احتمال حملهبیوتروریست های بالقوه ویرانگر و یا یک حادثه آزمایشگاهی را افزایش دهد؛ از سوی دیگر، شیوع  بیماری های عفونی ممکن است منجر به ناآرامی ها یا بی ثباتی های اجتماعی شود؛ به ویژه اگر آنها به زیرساخت های اجتماعی آسیب برسانند و یا دسترسی به مواد غذایی کاهش دهند و یا اگر ترس و وحشت ایجاد کنند.

مدیر پدافند غیر عامل سازمان دامپزشکی ادامه داد: در حالی که خطرات امنیتی و نگرانی های بهداشتی ممکن است با هم تداخل داشته باشند، این دو همیشه کاملا هم راستای هم دیگر نیستد، بلکه لازم و ملزوم همدیگر هستند؛ بنابراین، بسیار حیاتی است که حوزه های سلامت انسان و حیوان با حوزه امنیتی برای ارزیابی اولویت ها و به حداکثر رساندن استفاده کارآمد از منابع با یکدیگر همکاری کنند؛ به طوری که همزمان می توان بار بیماری های حیوانات عفونی و بیماری ها قابل انتقال بین انسان و حیوان با منشاء طبیعی یا غیر طبیعی را کاهش داد و امنیت زیستی را تقویت کرد.

** وظایف سازمان دامپزشکی کشور و سیاستهای پدافند غیر عامل

وی گفت: ارتقای وضعیت بهداشت دامی ، افزایش بهداشت عمومی و همچنین رفاه حیوان را چند وظیفه اصلی سازمان دامپزشکی عنوان کرد ؛ لذا سازمان دامپزشکی کشور تهدید ناشی از انتشار اتفاقی و عمدی عوامل بیماری زای حیوان را جدی می داند و راهبردآن، کاهش تهدید زیستی است، که بر تقویت، ارتقاء و توسعه ارتباط بین نظام های بهداشتی موجود تمرکز دارد.

دکتر مهدوی شهری، افزایش ارتباطات بین المللی، توسعه و پیاده سازی استانداردهای مبتنی بر علم و راهنماهای پیشگیری، کنترل و ریشه کنی بیماری های دامی، ایمنی تجارت بین المللی دام و محصولات دامی، افزایش قدرت تشخیصی آزمایشگاهی، حصول اطمینان از افزایش سطح علمی ، اطلاعات، مشاوره و همچنین تقویت نفوذ طرحهای سلامت محور سازمان در قالب طرح سیاستگذاری، تحقیقاتی و حاکمیتی را از مهمترین اهداف و اولویت های پدافند غیرعامل سازمان دامپزشکی ذکر کرد.
  • گروه خبری :
  • کد خبر : 181560
کلمات کلیدی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

لینک کوتاه